Sportteam in de kleren

19 Januari 2018

RC Dokkum sponsort sportclub in Ethiopië

Team
Na een tandheelkundig hulpprogramma aan Ethiopië, heeft één van onze leden voorgesteld om een lokale enthousiaste sportclub in Alecu te ondersteunen door hun outfit te sponsoren.  
Zie hier het resultaat: trotse jonge mensen in felle kleuren.

De Kerstboom van Joris Linssen

10 December 2017

Joris Linssen in Dokkum

 
Foto: Marit Anker
Het televisieprogramma Joris’ Kerstboom van presentator Joris Linssen maakte dit jaar opnamen in Dokkum. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse kerstmarkt, oftewel de Kerstfair op de Zijl in de binnenstad. Bij de grote kerstwensboom werden vele kerstballen in de boom gehangen en veel mensen kwamen ook hier even een kijkje nemen. Leden van de Rotaryclub Dokkum ondersteunden deze activiteit. Het programma met presentator Joris Linssen werd op 24 december om 21.10 uur uitgezonden op NPO 2.

Shelterboxen Sint Maarten

25 September 2017

Rotaryclubs: Samen sterk! Ook onze club heeft hieraan bijgedragen.

Oktoberfest voor een goed doel

29 Oktober 2016

Op 29 oktober 2016 hebben de gezamenlijke serviceclubs Rotary Dokkum, Lionsclub Dokkum-Bonifatius en Lionsclub Noordoost Friesland een Oktoberfest in Dokkum georganiseerd.
In de bovenzaal van Sportcafe De Harmonie zorgden “Die Lustige Moeflons muzikanten” samen met Party DJ Nicky Lorenzo voor de beste Schlagers, apres ski knallers en oktoberfest hits.

De clubs hebben met deze actie een mooi geldbedrag opgehaald wat inmiddels is overhandig aan een stichting die zich bezig houdt met het ouderen-welzijn in de regio Noordoost Friesland. 

Rotaryclub Dokkum werkt met jeugd

25 Mei 2016

Hoewel we in Nederland misschien geen echte armoede kennen, zijn er kinderen die het minder getroffen hebben met mogelijkheden en aandacht.
Voor kwetsbare kinderen heeft Rotaryclub Dokkum recent met steun van District 1590 een viertal activiteiten georganiseerd.
 

Sport op de As

11 Mei 2016

Op zaterdag 24 september 2016 organiseren de gezamenlijke Rotaryclubs BergumDokkum en Lauwersland, samen met Wielervereniging Wadro Otto EbbensLoopgroep Dokkum, loopgroep Hugo Veenker, SV Friesland, loopclub Burgum en Rotaract een uniek en eenmalig sportevenement op de Centrale As: Sport op de As.
Het inschrijfgeld voor deze unieke, eenmalige loop bedraagt € 15,00 en komt volledig ten goede aan het goede doel: 
Stichting Leergeld Noord Oost Friesland.
 

Opbrengst Wandelen voor Water

23 Maart 2016

De actie Wandelen voor Water was dit jaar wederom een groot succes. Mede dankzij de inzet van veel schoolkinderen en begeleiders kon er een opbrengst van € 4500,00 aan voorzitter van der Gang worden overhandigd!! Dit bedrag wordt door de stichting ZOA nog eens vermeerderd met de helft waardoor het totaal € 6750,00 wordt.
Dit is een prachtig resultaat en wij hopen dat het een zeer waardevolle bijdrage aan de bouw van waterputten in Burundi mag zijn.

Opbrengst Benefietconcert voor Opus3

11 Maart 2016

In oktober 2015 organiseerden de gezamenlijke Lions en Rotary Clubs van Dokkum een benefietconcert met 
medewerking van het Frysk Jeugdorkest. Het concert werd gehouden in de zeer sfeervolle Bonifatiuskapel in Dokkum.
De opbrengst van deze avond was bestemd voor Muziekschool Opus 3, het centrum voor muziek in Noordoost Friesland.
Door deze steun is Opus 3 in staat gesteld twee basissets met instrumenten aan te schaffen die gebruikt zullen worden op diverse basisscholen in de regio.
Op deze basisscholen wordt een start gemaakt met de ‘doorgaande leerlijn muziek’, waarbij alle kinderen, van groep 1 tot en
met groep 8, in aanraking zullen komen met gestructureerd muziekonderwijs.
Op dinsdagmiddag 8 maart  vond op CBS Eben Haëzer in Dokkum de officiële overdracht van de instrumenten plaats.
De Eben Haëzer is één van de scholen waarop dit cursusjaar gestart is met de ‘doorlopende leerlijn muziek.
Een afvaardiging van de Lions en Rotary was aanwezig om de instrumenten tijdens een muziekles van groep 7 en 8 aan
directeur Kees Dekker van Opus 3 over te dragen. De kinderen zijn al druk aan het oefenen geweest op de nieuwe instrumenten om er een mooie show van te maken.
Op de foto van links naar rechts: Durk Mous (Lions), Kees Dekker (Opus 3) en Eduard van der Gang (Rotary).


 

Wandelen voor water

10 Maart 2016

Wandelen voor Water 2016
Rotaryclub Dokkum organiseert ook dit jaar weer voor de basisscholen in  de gemeente Dongeradiel de sponsorloop Wandelen voor Water. De Verenigde Naties heeft 22 maart benoemd tot Wereldwaterdag. Rondom deze dag organiseert Sichting Aqua for All samen met ZOA al enkele jaren de actie Wandelen voor Water. Wat de actie aansprekend maakt is dat kinderen 6 km gaan lopen waarbij ze zelf 6 liter dragen. Op deze manier ervaren zij op een leuke manier hoe het is om zelf je water te halen , zoals leeftijdgenootjes dat in zoveel landen moeten doen. Voorafgaand aan de wandeling worden er gastlessen  op  de verschillende basisscholen gegeven . Daarvoor hebben enkele rotary leden eerst zelf een gastles met voldoende informatie ontvangen over het project in Burundi. Deze bijeenkomst werd verzorgd door Rosanne Kniep van ZOA. Burundi is een van de armste landen in de wereld. Een groot deel van de bevolking heeft geen toegang tot schoon drinkwater. De bedoeling is dat er in 6 dorpen waterputten aangelegd worden en met de inzet van het “Wereldvoedselprogramma”kunnen er op de scholen dan warme maaltijden gekookt worden. Een fantastisch doel om ons op woensdag 23 Maart samen  met 330 leerlingen van de verschillende basisscholen voor in te zetten .             

 

Gert Oonk namens Rotary Doctors naar Ethiopie

5 Januari 2016

Gert Oonk uitgezonden naar Ethiopie
  
Gert Oonk, actief Dokkumer tandarts in ruste, wordt in februari 2016 uitgezonden naar Dembi Dolo in Ethiopië. Het betreft een tandartsenmissie van twee keer een maand, in het kader van Rotary Doctors. Gert is lid van de tweede ploeg die er een maand heen gaat.
Missies van Rotary Doctors zijn lange termijn projecten van 6 tot 10 jaar. Men gaat naar (relatief) veilige en stabiele gebieden. Opzet is om de plaatselijke gezondheidswerkers te trainen. In Ethiopie is er 1 arts op 40.000 mensen. Deze artsen zijn vooral in stedelijke gebieden (zoals Addis Abeba) werkzaam. In meer rurale gebieden is het aantal patienten per arts veel ongunstiger. Daarom wordt er gewerkt met health officers en nurses. Deze zijn lager opgeleid dan de artsen. Het gaat dan om enkelvoudige taken: lokale verdoving toedienen, kiezen trekken.
Rotary Doctors is in deze regio al een poosje actief, met wisselend succes. Deze missie is opgezet op speciaal verzoek van een lokale verpleegkundige. Doel voor deze missie is (1) urgente tandheelkundige problemen oplossen: abcessen verhelpen en kiezen trekken; (2) via de scholen een preventieprogramma op gebied van tandenpoetsen opzetten en (3) iemand trainen om dit werk voort te zetten.
Gert is de afgelopen periode druk bezig geweest om een waslijst aan papieren in orde te maken om af te kunnen reizen. Ethiopië is erg kritisch op de mensen die ze toelaten om er te komen werken. Ook het (ontbreken van) materiaal maakt goede voorbereiding extra belangrijk.
 
We zullen Gert volgen en zijn straks benieuwd naar zijn ervaringen

Benefietconcert FJO

16 September 2015

Frysk Jeugd Orkest speelt voor muziekles op basischolen
Dokkum, 14 september 2015 -Rotary en Lions slaan de handen ineen en organiseren zaterdagavond 3 oktober in de Bonifatiuskapel in Dokkum om 20.00 uur een bijzonder benefietconcert. Een openluchtconcert op een unieke lokatie. Het Frysk Jeugd Orkest treedt die avond op. De opbrengst van de avond gaat naar Opus3. Zij kunnen zo muziekinstrumenten aanschaffen om muziekonderwijs op basisscholen in Dongeradeel,  Ferwerderadeel en Schiermonnikoog te verzorgen.  Kaarten zijn verkrijgbaar via www.fryskjeugdorkestindekapel.nl en bij de volgende adressen in Dokkum: Opus3, Van der Gang, Primera, boekhandel Schaaf, 1622Lifestyle, Regiomakelaardij en Van Sinderen.

Muziek maken is leuk en bovendien bewijst wetenschappelijk onderzoek dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Door zelf muziek te maken verbetert vooral het abstractievermogen en het analytisch denken. Samen musiceren versterkt daarbij het groepsgevoel en de discipline, net als de sociale en emotionele vaardigheden. Kees Dekker, directeur van Opus3: ‘Wij  vinden het belangrijk dat alle kinderen kennis maken met musiceren, ook die kinderen die dat misschien niet van huis uit meekrijgen. Daarom ondersteunen we op deze manier het muziekonderwijs op de basisschool.’

Muziekinstrumenten op scholen
Muziekonderwijs op basisscholen is door krimpende budgetten geen vanzelfsprekendheid. Centrum voor muziek Opus3 ontwikkelt lesprogramma’s om het muziekonderwijs te ondersteunen. In samenwerking met een aantal scholen wordt een ‘doorlopende leerlijn muziek’ opgezet. Zo krijgen kinderen van groep 1 tot en met groep 8 lessen in muzikale oriëntatie, proberen ze verschillende instrumenten uit en spelen ze samen in een band of schoolorkest. Hiervoor zijn veel instrumenten nodig, instrumenten die Opus3 nu niet heeft. Met de opbrengst van het benefietconcert ontvangen drie scholen basissets met instrumenten waardoor het muziekonderwijs en het vormen bands en schoolorkesten mogelijk zal zijn.

Bijzonder orkest en solist
Het Frysk Jeugd Orkest heeft een symfonische bezetting van 60 leden en staat onder leiding van Theo Brouwer. Naast het symfonisch repertoire staan ook filmmuziek en musicalwerken regelmatig op het programma. Het orkest heeft een grote staat van dienst. Zo won het deze zomer op het vijfde Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten de eerste prijs in de categorie ‘Jeugdorkest groot-symfonisch’. Ook is het orkest uitverkoren om in aanwezigheid van Koning en Koningin, te spelen tijdens de slotviering van 200 jaar Koninkrijk in Koninklijk theater Carré.  Voor het benefietconcert in de Bonifatiuskapel neemt het orkest een bijzondere solist en oude bekende mee: celliste Florianne Remme. Remme (2000) begon op achtjarige leeftijd met cellospelen. Vanaf haar elfde volgde ze lessen bij Jiri Prchal in Leeuwarden. Op haar veertiende werd ze toegelaten tot de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en daar volgt ze momenteel lessen bij Corine ’t Hoen. Van 2010 tot 2014 was ze zelf ook lid van het Frysk Jeugd Orkest.

Voor meer informatie: Bart van der Zant, 06-53840455

Nieuw bestuur treedt aan

24 Juni 2015

Op 24 juni is tijdens een gezellige en goed bezochte clubbijeenkomst op de fraaie Poutsma State een nieuw bestuur aangetreden van de Rotaryclub. Tineke Vogels en Hartog Ensel werden als voorzitter en secretaris opgevolgd door respectievelijk Eduard van der Gang en Sjoerd Hellinga.  
Nieuw in het bestuur kwamen als inkomend voorzitter en -secretaris Bart van der Zant en Wilma Frankema. En Tjerk Soet past nog een jaar op de centen.
Het nieuwe bestuur heeft de wind in de zeilen en de blik vooruit onder het motto "Tijd en Talent". Dat belooft nog wat.....

Blindenfietstocht jubileum 10 jaar!

6 Juni 2015

Voor de 10e keer op rij organiseert de Rotaryclub Dokkum een tandemtocht voor blinden en slechtzienden. Al jaren zijn er goede contacten met de Oogvereniging. Ook in dit jubileumjaar zullen er weer zo’n 30 tandems meedoen. De tocht van zo’n 45 kilometer wordt gehouden op 6 juni 2015. Er wordt gestart in Holwerd, waarna o.a. via Hantumerburen en Oosternijkerk 
naar Dokkum wordt gefietst en vandaar weer terug naar Holwerd en de pier, waar de dag wordt afgesloten met een heerlijk dinerbuffet. Uiteraard zorgen de leden van de Rotaryclub ook tussendoor voor de inwendige mens en ontmoeten de deelnemers tijdens deze dag nog een paar feestelijke verrassingen.

Bonifatiuspark

18 April 2015

Rotaryclub Dokkum helpt al langere tijd eens per jaar mee met het onderhoud van het Bonifatiuspark. Bestond het werk in het verleden nog wel eens uit schoffelen of banken en interieur soppen, dit jaar lag er een andere uitdaging.
De beheerders hadden 20 kuub houtsnippers laten komen die ter bestijding van het onkruid verspreid moesten worden op de borders in het park. Een lekker “putsje”.
Gelukkig hadden enkele van onze leden voor goed materieel gezorgd en toen Jelle Bos van Lauwersoog Camping en Waterevents nog met een shoveltje aan kwam zetten, waren de houtsnippers in een morgentje allemaal keurig verspreid. 

De soep met broodjes smaakten daarna prima!

NL Doet

21 Maart 2015

Op 21 maart deed de Rotaryclub Dokkum weer mee aan de jaarlijkse vrijwilligers dag van het Oranjefonds, NLDoet. 
Dit jaar werd Vluchtelingenwerk Dongeradeel de helpende hand toegestoken. 
Het gehuurde gebouw op Betterwird kon wel een opknapbeurt gebruiken. Samen met een aantal mensen die bij Vluchteligenwerk zijn aangesloten, werden leslokalen opgeknapt, gangen schoongemaakt en geverfd en op enkele plekken behangen.
Het resultaat was prima en de mensen van Vluchtelingenwerk waren er erg blij mee.

Kwartetspel

13 November 2014


Donderdag 13 november aan het eind van de middag werd in het Stadhuis van Dokkum het Oud Dockumer Kwartetspel gepresenteerd. Wethouder Pytsje de Graaf nam het eerste exemplaar in ontvangst en probeerde het spel direct uit. Het kwartetspel is een initiatief van de Rotary Club Dokkum en in beperkte oplage verkrijgbaar. De opbrengsten van het spel komen volledig ten goede aan lokale goede doelen in Dokkum en omstreken. De kwartetten bestaan onder andere uit Oud Dockumer burgemeesters, bedrijven, kerken, bijnamen en meer.